Het akkerrandenproject is een gezamenlijke activiteit van de Stichting Biotoopverbetering “Zuid-Veluwe”, de plaatselijke boeren en Staatsbosbeheer, met financiĆ«le steun van de gemeente Renkum en donateurs.
De akkerranden worden ingezaaid met een bloemenzaadmengsel ten behoeve van bijen, vlinders, vogels en andere dieren.

Ieder jaar wordt langs de ingezaaide akkerranden een westelijke en een oostelijke fietsroute uitgezet. De scheidslijn is hierbij de A50 die de gemeente Renkum doorsnijdt. De oostelijke route is ca 13,5 km lang en de westelijke route ca 15 km.

Voor het uitzetten van de routes is gebruik gemaakt van het platform – Route.nl -.
Dit platform biedt de mogelijkheid om wandel en/of fietsroutes in te lezen op uw smartphone. Hiervoor moet u wel de applicatie van route.nl downloaden op uw smartphone en u gratis registreren. Voor verdere instructies verwijzen wij u graag naar de website van het platform.
Een belangrijk gebruiksgemak van de applicatie is dat u tijdens het wandelen of fietsen actueel wordt begeleid op uw route.

Akkerrandenroute Quadenoord Renkum
De oostelijke akkerrandenroute begint bij het bezoekerscentrum “Renkums Beekdal”. In het informatiecentrum van het bezoekerscentrum “Renkums Beekdal” komt u meer te weten over de “Renkumse Poort”, een ecologische verbindingszone tussen de Veluwe en de Rijn. Een bezoek aan het informatiecentrum is zeer de moeite waard.
De uitgezette route leidt u door het prachtige -Renkums Beekdal- naar het landgoed Quadenoord.
Landgoed Quadenoord is een 230 hectare groot natuur- en cultuurgebied. Op het landgoed bevindt zich onder andere een manege, natuurkampeerterrein en een beeldentuin.
De beeldentuin met beelden uit o.a. Zimbabwe is een van de meest opvallende en bekendste onderdelen van het landgoed Quadenoord en een lust voor het oog. Verder kunt u op het landgoed de voortgang bewonderen van de renovatie van de oude watermolen, de laatst overgeblevene van de vele die vroeger in het Beekdal waren.
Na het verlaten van het landgoed rijdt in de richting van de kern Wolfheze. Vlak voordat in de kern bent slaat u rechtsaf richting kwekerij en tuin “De Boschhoeve”. De Boschhoeve ligt te midden van weidse landbouwakkers en enorme loofbomen. Achter de oude boerderij ligt een grote gevarieerde boerderijtuin met kleurrijke zomer- en herfstborders, schaduwlaantje en boomgaard met voorjaarsbollen. De verrassing is de decoratieve inspirerende moestuin waar bijzondere groentes zijn gecombineerd met bloemen, waaronder veel (zomer)bollen. Heel bijzonder zijn de twee Yurt tenten die u midden in het gebied aantreft. De Yurt is een traditionele ronde tent die vooral wordt gebruikt voor bewoning door rondtrekkende vee-nomaden en die leven in de koude droge steppegebieden van Centraal-AziĆ«.
Het vervolg van de route brengt u langs het proefstation “De Sinderhoeve” van de Wageningse Universiteit. Het proefstation ligt in een open veld en is omgeven door weideland en bossen. Het totale oppervlakte bedraagt elf hectaren. Een deel hiervan zijn ingezaaide akkerranden.
Aan het einde van de Telefoonweg komt u langs “Cafetaria Airborne”. Hier gaat u het wandel- en fietspad op en rijd u langs het monument ter nagedachtenis aan de Airborne-landingen die hier hebben plaatsgevonden. Verderop komt u, als u links door het bos bent gereden en de Bennekomseweg hebt gepasseerd, aan de linkerkant in het bos een oude grafheuvel tegen. De grafheuvels zijn talrijk in dit deel van de Veluwezoom en stammen voor het merendeel uit de Steentijd (5300 – 2300 BC ) of de Bronstijd (2000 – 800 BC). Nadat u nog een tweetal akkerranden bent gepasseerd komt weer aan bij het bezoekerscentrum “Renkums Beekdal”

Wij hopen dat u veel plezier aan de route hebt beleeft.

De route beschrijving en verdere wetenswaardigheden van de oostelijke akkerrandenroute kunt hier downloaden.

Raphanus sativus subsp