Akkerrandroute West

De westelijke akkerrandroute start bij het bezoekerscentrum “Renkums Beekdal“.
De totale lengte van de fietsroute is ca 15 km. De fietsroute is hier beschikbaar.

In het informatiecentrum van het bezoekerscentrum “Renkums Beekdal” komt u meer te weten over de “Renkumse Poort”, een ecologische verbindingszone tussen de Veluwe en de Rijn. Een bezoek aan het informatiecentrum is zeer de moeite waard. U kunt de website van het Renkums Beekdal hier bereiken.

Fietsroute West

Ga bij het bezoekerscentrum rechtsaf de Keijenbergseweg op. Vrijwel direct vindt u aan de linkerkant het akkerrandgebied 3 en even verder op het akkerrand gebied 23. Bij dit akkerrandgebied gaat u linksaf het zandpad op.

Deze omgeving wordt “De Keijenberg” genoemd. Hier zijn een aantal grafheuvels te vinden. Voor meer informatie bezoek de Keijenberg.
Bezoek voor meer informatie over de grafheuvels in Nederland de Wikipedia pagina Grafheuvels in Nederland.
De grafheuvels zijn talrijk in dit deel van de Veluwezoom en stammen voor het merendeel uit de Steentijd (5300 – 2300 BC ) of de Bronstijd (2000 – 800 BC).

Aan het eind van het zandpad slaat u linksaf en slingert u door “De Keijenberg”. Dit pad rijdt u door tot aan een breed pad met aan weerszijden een rij bomen. Sla hier linksaf en op de volgende kruising weer rechtsaf.

Hebt u de grafheuvels gezien?

Het pad volgend steekt u aan het eind de Bennekomseweg over.
Ook nu zijn zowel links als rechts een aantal grafheuvels te zien.
Na circa 800 m komt u op een kruising waar u het 2e pad rechts neem.
Na circa 100 m komt het uit op het fitespad Quadenoord/Bosweg. Ga hier rechtsaf richting Heelsum. Aan uw rechterhand vindt u het akkerrandgebied 1.

Vervolg uw weg via het fietspad dat is aangelegd over een deel van het Airborne luchtlandingsterrein.
Ga bij de rotonde linksaf de Telefoonweg op. Na ca 2 km komt u langs akkerrandgebied 4.

Even verderop aan de rechterkant doemt dan het proefstation “De Sinderhoeve” van de Wageningse Universiteit op. Het proefstation ligt in een open veld en is omgeven door weideland en bossen. Het totale oppervlakte bedraagt elf hectaren. Een deel hiervan zijn ingezaaide akkerranden.

Vervolg de Telefoonweg tot aan het spoor Ede – Arnhem. Sla voor het spoor rechtsaf de parallelweg op richting Wolfheze. Na ongeveer 1 kilometer fietsen krijg je rechts van de weg de afslag richting kwekerij en tuin “De Boschhoeve“. Direct als u de zandweg inrijdt passeert u rechts nog akkerrandgebied 6.

De Boschhoeve ligt te midden van weidse landbouwakkers en enorme loofbomen. Achter de oude boerderij ligt een grote gevarieerde boerderijtuin met kleurrijke zomer- en herfstborders, schaduwlaantje en boomgaard met voorjaarsbollen. De verrassing is de decoratieve inspirerende moestuin waar bijzondere groentes zijn gecombineerd met bloemen, waaronder veel (zomer)bollen. Heel bijzonder zijn de twee Yurt tenten die u midden in het gebied aantreft. De Yurt is een traditionele ronde tent die vooral wordt gebruikt voor bewoning door rondtrekkende vee-nomaden en die leven in de koude droge steppegebieden van Centraal-Azië.
Een aanrader is het bezoeken van de tuinwinkel van de Boschhoeve.
Let op! Zondags is de Boschhoeve gesloten.

Na een bezoek aan de Boschhoeve gaat u verder op het boshoevepad richting het fietspad De Renkumseheide. Zodra u de Boschhoeve gepasseerd bent vindt u links een brede akkerrandstrook die is ingezaaid met zonnebloemen.

In samenwerking met  Vereniging de Zonnebloem afdeling Heelsum-Renkum zaaien wij deze zonnebloemen in. Wanneer de zonnebloemen in volle pracht staan, zo rond augustus, worden deze door vrijwilligers van de afdeling “Heelsum-Renkum” van de Vereniging De Zonnebloem, geplukt en uitgedeeld aan mensen die wel wat aandacht kunnen gebruiken.

De zandweg volgend en vlak voor de bosrand vindt u aan de rechterkant  akkerrandgebied 5.

Vervolg nu het boshoevepad richting het fietspad Renkumseheide.
Het fietspad Renkumseheide doorkruist het golfterrein en komt het uiteindelijk uit op de Klein Amerikaweg. Deze helemaal uit fietsen tot aan de Bennekomseweg in Heelsum en dan linksaf slaan Bennekomseweg op. De weg vervolgen tot de rotonde bereikt is. Op de rotonde rijden we richting Oosterbeek. Na het passeren van het viaduct van de snelweg slaan we rechtsaf en dan direct weer rechtsaf de Koninginnelaan op.
Na ongeveer 1 km krijg je aan de linkerkant een afslag. Die nemen we straks.
Rechts hoog boven de weg ziet u nu het “Het Kerkje op de Heuvel“. Aan de andere kant van het kerkje vindt je akkerrandgebied 7. Je kunt daar komen door de weg even te vervolgend en dan links omhoog te rijden.

Terug bij de afslag slaan ga linksaf de Kerkweg in. Deze volgt u tot aan de Utrechtseweg, steken die over de Prins Bernhardlaan in. Deze weg volgt u tot de Bennekomseweg, slaan hier linksaf en gaan richting Bennekom. Bij de rotonde rechtdoor tot aan de Heelsumsebeek en slaan hier links af richting bezoekerscentrum “Renkums Beekdal“.

Wij hopen dat u veel plezier aan de route hebt beleeft.

Is u dit allemaal te ingewikkeld kunt hier de route downloaden en afdrukken op papier.